Élménybeszámoló Kisújbánya - Kisbattyán- Orfű - Patacs

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Baranya megyei gyalogos útvonalának második szakaszát 2010. július 23-24-25-én avattuk.

 

Három napra újra "kivonultunk" a világból, folytattuk a baranyai Szent Márton templomokat összekötő gyalogos vándorutunkat, Kisújbányáról ezúttal nyugati irányban elindulva. A találkozóhely Kisújbányán volt, ahol régi ismerősként köszöntöttük egymást szombathelyi társainkkal, köztük Orbán Róberttel, aki a Via Sancti Martini Európai Kulturális Útvonal magyarországi gondozója, "katalizátora".

 

Derksen Gyöngyi és Laci (Borsi-Lakatos László) lelke, vendégszeretete a régi, a kisújbányai templom külseje új: örömmel gyönyörködtünk a finom megoldásokat mutató felújított templomban.

 

A három nap alatt közel 50 km-t gyalogoltunk. Vándoroltunk éles napsütésben, zuhogó, majd szemerkélő esőben, árnyas erdőben, forró aszfalton. Kapaszkodtunk meredek hegyoldalon, egyensúlyoztunk csúszós lejtőn, lazítottunk pihentető síkon. Gyalogoltunk kiábrándító betonon, széles kocsiúton, bokrok ágaival simogató ösvényen, selymes réten. Átkeltünk forgalmas országúton, bővízű patakon ( igaz, itt Laci "pontonhídjára" volt szükség!), tisztára csiszolt kövekkel borított patakmedren. "Elengedtük" a zivatart a Lóri erdészháznál, "vadásztuk" az árnyékos métereket a Komlóra vezető műúton, esőkabátba bújtunk  a zuhogó esőben vasárnap reggel Orfűn. Lakóhelyüket és a vendégeket szerető emberek fogadtak, friss vízzel, pogácsával és más finomságokkal kínáltak bennünket Kisbattyánban, Mecsekjánosiban, Mecsekfalun, az orfűi Kemencés-udvarban és Patacson.

 

Gyönyörködtünk a felújított kisújbányai templom láttán, hallgattuk a tiszteletünkre megkondított kisbattyáni templom harangját, megpihentünk a mecsekjánosi majd mecsekfalui templom hűvösében, sétáltunk a Jakab-hegyi kolostor falai között, majd - elődeinkhez hasonlóan - "leköltöztünk" Patacsra. Az idő előrehaladta és a szeretetteljes vendéglátás itt marasztott bennünket, a szépen felújított Szent Márton templomban. A következő utat majd a Székesegyháznál kezdjük.

 

Szentmisén vettünk részt az orfűi (mecsekrákosi) templomban, énekeltünk a Jakab-hegyi fennsíkon, imával búcsúztunk (rövid időre!) egymástól és a Szent Márton zarándokúttól a patacsi templomban.

 

Az út során hol csendben haladtunk, hol beszélgettünk. Hol együtt gyalogoltunk, hol széthúzódott a csapat. A beszélgetések idején szóba került a folytatás, a magyarországi és európai zarándokutak jövője, tennivalók, tervek.

 

A csoport összetétele a három nap alatt nem volt egészen azonos. Nyolcan vándoroltuk végig a teljes útvonalat ( Derksen Gyöngyi, a "Kisújbányai Baráti Kör" Alapítvány elnöke, aki megálmodta és szervezi a Baranya Megyei Szent Márton Gyalogos Zarándokutat, Orbán Róbert és négy társa Szombathelyről, valamint a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget képviselve Rónaky Gizella és jómagam. Mindhárom nap voltak csatlakozók baranyai turistatársaink közül. A harmadik napon (ekkor volt a legkilátástalanabb az idő - reggel esőben indultunk Orfűről) tizenkilencen vágtunk neki a Jakab-hegyre vezető útnak. Az égiek mellénk álltak, a Zsongorkőnél már újból jutalmat kaptunk: messzire láttunk a tiszta időben.

 

Fáradtan, de az újbóli találkozás reményében köszöntünk el egymástól a patacsi templomnál. A változékony időjárás ( kánikula, zivatar) és az első napi kicsit hosszabb ( 23 km ) szakasz miatt nehézségeket sem nélkülöző, de szívet-lelket gyönyörködtető, gazdagító élményeket nyújtott a Szent Márton gyalogos zarándokút újabb szakaszának avatása. Kínálta a résztvevőknek a természet szépségeit, gyönyörű Mecsekünk vadregényes tájait, kínálta barátságos emberek társaságát, kínált lehetőséget az elmélyülésre, lehetőséget a nyitottságra, kínálta a lehetőséget a SZERETET MEGOSZTÁSÁ-ra."

 

A beszámolót Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség titkára írta

 

 

 Az út a Kisújbánya - Máré-vár - Kisbattyán - Mecsekjánosi - Mecsekfalu - Sikonda  - Vágotpuszta - Mecsekrákos -Orfű  - Jakab-hegy  vonalon vezetett a patacsi Szent Márton templomig. 

Utunk során sok kedves, vendégszerető, segítőkész emberrel találkoztunk. Nekik szeretnénk köszönetet mondani:

 

KISBATTYÁN:  Reszelőné Cser Sarolta, Kleiber Andrásné, Gadó Gézáné, Fuchs Károlyné, Mihályi Istvánné, Szabó Mihályné, Dr. Ungi Gyula, Horváth Zoltán, Majoros József

 

MECSEKJÁNOSI:  Reszelőné Cser Sarolta, Bertaldó Józsefné Babi, Móczár Józsefné

 

MECSEKFALU:  Jégli Zoltán, Vidolovits Béla

 

ORFŰ: Dr. Roisz Andrásné, Serényi Ákos,

 

PATACS: Szabó Attila, Szita Gyuláné Marika, Gyutai Miklósné Márta, Vogronics Renáta

 

 

 

 

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

1 2

Hírlevél


ESEMÉNYNAPTÁR
« Előző év / hónap
Következő év / hónap »
Mai dátum

ESEMÉNYEK

KÖZELI ESEMÉNYEK

Kisujbanyamosolya.hu 2009 © Minden jog fenntartva!